Storing laadpaal? – 7 oplossingen bij laadpaal problemen

Last van een storing bij je laadpaal? Vervelend, zeker als hierdoor je laadkabel vastzit aan je auto. In dit artikel lees je alle oplossingen voor een laadpaal dat niet werkt.

1. Storing laadpaal melden

Vermoerd je dat je laadpaal een storing heeft? Dan kan je het beste de storing melden bij de desbetreffende laadpaalaanbieder. De contactgegevens van de aanbieders vind je meestal op de laadpaal zelf, maar die kan je ook op internet vinden.

Ga opzoek naar een telefoonnummer, wat ook weleens het storingsnummer wordt genoemd. Zodra je dit nummer belt kom je direct in contact met de support afdeling die kan aangegeven of er wel of geen storing is. Ook kunnen ze op afstand het een en ander regelen, zoals je vastzittende laadkabel loskoppelen.  

2. Probeer een andere laadpaal

Als je je elektrische auto niet kan opladen wil dit niet altijd liggen aan de laadpaal. Diagnosticeer eerst de oorzaak van het probleem voordat je begint aan de oplossingen. Je kunt dit het beste doen door een andere laadpaal in de buurt te gebruiken.

Als je niet kan opladen kan dit liggen aan 4 onderdelen:

  • Laadpaal zelf
  • Laadpas
  • Elektrische voertuig
  • Laadkabel

3. Laadpaal resetten

Heeft je eigen laadpaal thuis last van een storing, dan kan je deze zelf resetten. Je laadpaal resetten kan in een paar stappen:

  • Beëindig je laadsessie.
  • Haal je laadpaal tijdelijk van het stroom via de hoofdschakelaar in de meterkast.
  • Wacht ongeveer 30 seconden.
  • Schakel de hoofdschakelaar weer in en wacht een paar minuten voordat je laadpaal helemaal is opgestart.

Bij sommige laadpalen is het ook mogelijk om de laadpaal te resetten door je laadpas 30 seconden tegen de lezer te houden.

4. Laadpas werkt niet

Als je laadpas niet werkt kan je laadsessie niet starten en doet de laadpaal het niet. Controleer of je laadpas werkt door deze op andere laadpalen te gebruiken. Als je laadpas niet wordt herkend knippert de laadpaal meestal rood.

Zorg er in dit geval voor dat je je laadpas activeert en gebruik tijdelijk de bijbehorende laadpaal app om de laadsessie te starten.

5. Andere laadkabel

Ook een laadkabel dat niet werkt kan de oorzaak zijn. Controleer of je laadkabel en de socket van de laadpaal in goede staat verkeren. Haal stof/vuil weg als hier sprake van is. Probeer indien mogelijk een andere kabel of gebruik een andere laadpaal met een eigen vaste kabel.

6. Hybride auto

Sta je met een hybride auto bij een snellader, dan is de kans groot dat dit de oorzaak is. Een hybride auto heeft meestal niet de accu om het aantal kilowatt van een snellader aan te kunnen.

Plug-in hybrides hebben vaak geen CCS-aansluiting, maar een CHAdeMO-aansluiting (ANWB, z.d.). Als je hybride auto en je laadpaal andere laadaansluitingen gebruiken zijn deze mogelijk niet compatibel.  

De meeste hybride modellen kunnen daarom alleen opladen bij reguliere ‘langzame’ laadpalen of stopcontacten.  

7. Laadpaal is niet openbaar

Sommige laadpalen zijn simpelwegniet opengesteld voor publiek gebruik. Laadpalen die openbaar lijken hoeven dit niet altijd te zijn. Zo kunnen er toegangsbeperkingen gelden, afhankelijk van wie de laadpaal heeft geplaatst en waar het zich bevindt.

Er zijn verschillende redenen waarom er toegangsbeperkingen gelden:

  • Privé-laadpunten
  • Gereserveerde laadpalen
  • Laadpalen op bepaalde locaties
  • Laadpalen met een bepaalt doel
  • Defecte laadkabel

Veelgestelde vragen

De kans is groot dat je nog wat vragen hebt over een laadpaal met een storing. Hieronder bespreek ik de meest gestelde vragen.

Bij een storing van je laadpaal kan je het beste het storingsnummer bellen. Dit nummer vind je meestal op de laadpaal zelf, maar die kan je ook op internet vinden. Zodra je dit nummer belt kom je direct in contact met de support afdeling. Zij kunnen je verder helpen.

Er zijn een aantal redenen waarom de laadpaal niet werkt. De laadpaal werkt niet vanwege een storing, een defecte laadkabel, een niet-geactiveerde laadpas of een beschadigde accu van je auto. Reset je laadpaal om door het stroom er tijdelijk af te halen en het probleem op te lossen.   

Als je laadstation niet werkt kan je deze het beste resetten. Dit doe je door je laadpaal tijdelijk van het stroom af te halen via de hoofdschakelaar in de meterkast. Wacht ongeveer 30 seconden en schakel de hoofdschakelaar weer in. Wacht een paar minuten voordat je laadpaal helemaal is opgestart.

Je mag een laadpaal zolang bezet houden als je zelf wil, zolang je parkeergeld blijft betalen. Het is echter gebruikelijk en gewenst om je elektrische auto te verplaatsen zodra deze volledig is opgeladen. Dit valt onder de zogenaamde oplaadetiquette (Hoge Raad, 2022).

Bronnen

Duurzaam In Actie hanteert strikte richtlijnen voor het verzamelen van betrouwbare informatie. Kom meer te weten over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud accuraat en actueel is door ons redactioneel beleid te lezen.

  • Parkeerbelasting verschuldigd voor auto die is aangesloten op een laadpaal, maar niet (meer) wordt opgeladen. (2022, 22 september). Hoge Raad.
  • Stappenplan laden bij Tesla | ANWB. (z.d.). ANWB.

Over de auteur

Scroll naar boven