Welke aansluiting heb je nodig voor een laadpaal?

Laadpalen kunnen verschillende aansluitingen gebruiken. In dit artikel lees je welke aansluitingen er zijn en hoe je erachter kan komen welke aansluiting je nodig hebt.

Welke aansluiting heb je nodig voor een laadpaal?

Wil je laden met een laadvermogen van 3,7 kW of 7,4 kW, dan heb je een 1-fase aansluiting nodig. Laad je liever sneller met 11 kW of 22 kW, dan heb je een 3-fase aansluiting nodig.

Voor een laadpaal heb je altijd een 1-fase of 3-fase aansluiting nodig in je meterkast. Een standaardaansluiting bij 1-fase laadpalen is 1 x 16A met 230V. Een veelgebruikte aansluiting bij 3-fase is 3 x 32A met 230V.

De aansluiting die je hebt bepaalt het laadvermogen van je laadpaal. Het laadvermogen bepaalt vervolgens de laadsnelheid. In de tabel hieronder worden de laadtijden vergeleken bij een auto met een batterijopslag van 50 kW.  

AansluitingLaadvermogenLaadtijd bij 50 kW
1 x 16A3,7 kWca. 14 uur
1 x 25A5,8 kWca. 9 uur
1 x 35A8,1 kWca. 7 uur
3 x 16A11 kWca. 5 uur
3 x 25A17,2 kWca. 3 uur
3 x 35A24,2 kWca. 2 uur

In je meterkast kan je zien of je een 1-fase of 3-fase aansluiting gebruikt. Je kan zien welke aansluiting je meterkast heeft door naar de elektriciteitsmeter te kijken (ENGIE, z.d.). Ga opzoek naar het aantal volt:

  • 1-fase: als er 220/230V op de elektriciteitsmeter staat.
  • 3-fase: als er 3×220/230V of 380/400V op de elektriciteitsmeter staat.
1-fase en 3-fase aansluiting herkennen

Als je weet welke aansluiting je meterkast heeft, kan je een keuze maken tussen een 1-fase of 3-fase laadpaal. Heb je een 1-fase aansluiting en wil je sneller kunnen laden, overweeg dan om je meterkast te verzwaren naar 3-fase.

1-fase aansluiting

Een 1-fase laadpaal is een laadpaal die werkt op een 1-fase aansluiting in je meterkast. Bij een 1-fase aansluiting worden 2 draden gebruikt: de fasedraad en de nuldraad (Liander, z.d.).

AansluitingLaadvermogenLaadtijd bij 50 kW
1 x 16A3,7 kW13 uur 30 minuten
1 x 32A7,4 kW6 uur 45 minuten

Met een 1-fase aansluiting kan je een 1-fase laadpaal gebruiken met een maximaal laadvermogen van 7,4 kW. Dit betekent dat je een auto met een batterijcapaciteit van 50 kW binnen een kleine 7 uur hebt opgeladen.

Alhoewel een 1-fase aansluiting voor veel mensen voldoende is, zal in de toekomst 3-fase de nieuwe norm worden. Het kan dus geen kwaad om nu alvast naar 3-fase te gaan voor, zeker als je in de toekomst een elektrische auto aanschaft met een 3-fase aansluiting.

Extra tip!

Welke aansluiting je nodig hebt voor je laadpaal is niet alleen afhankelijk van de aansluiting in je meterkast. Ook je elektrische auto moet de juiste aansluiting ondersteunen. De meeste elektrische auto’s van tegenwoordig werken met een 3-fase aansluiting, maar niet allemaal ondersteunen ze een laadvermogen van 22 kW.

3-fase aansluiting

Een 3-fase laadpaal is een laadpaal die werkt op een 3-fase aansluiting in je meterkast. Bij een 3-fase aansluiting worden 4 draden gebruikt: de 3 fasedraden en de nuldraad (Liander, z.d.).

AansluitingLaadvermogenLaadtijd bij 50 kW
3 x 16A11 kW4 uur en 33 minuten
3 x 32A22 kW2 uur en 16 minuten

Een 3-fase aansluiting stelt je in staat om drie keer zo snel te laden. Een veelvoorkomend laadvermogen van 11 kW bij laadpalen zorgt ervoor dat je je auto binnen 5 uur hebt opgeladen.

Wil je 3-fase laden, dan zijn er een paar belangrijke dingen waarop je moet letten:

  • Je moet je meterkast mogelijk verzwaren naar 3-fase.
  • Je jaarlijkse energiekosten gaan flink omhoog bij laden met 22 kW.
  • Je auto moet 3-fase laden ondersteunen.

Aansluitschema laadpaal

Bekijk het aansluitingsschema hieronder om een beter beeld te krijgen van de manier waarop laadpalen worden aangesloten.

Aansluitschema laadpaal

Heb je een extra groepenkast nodig voor een laadpaal?

Ja, voor een laadpaal heb je een extra groepenkast nodig. Door je laadpaal op een aparte groep aan te sluiten blijft je laadpaal altijd werken, ook al heb je een stroomstoring (Vattenfall, 2020).

Ook zit je apparaten in huis niet in de weg die anders op dezelfde groep aangesloten zijn. De kans op overbelasting wordt hierdoor lager.

Een extra groepenkast is echter niet altijd noodzakelijk. Heeft je groepenkast voldoende vrije stroomcapaciteit om naast je laadpaal ook de rest van je apparaten in huis van stroom te voorzien, dan heb je geen extra groepenkast nodig.

Tot slot kan load balancing de noodzaak voor een extra groepenkast verminderen, omdat de stroom beter wordt verdeeld en de groepen minder worden belast.

Veelgestelde vragen

De kans is groot dat je nog wat vragen hebt over de aansluiting van een laadpaal. Hieronder bespreek ik de meest gestelde vragen.

Voor een laadpaal thuis heb je een 1-fase of 3-fase aansluiting nodig. Wil je laden met een laadvermogen van 3,7 kW of 7,4 kW, dan is een 1-fase aansluiting vereist. Bij laden met 11 kW of 22 kW is een 3-fase aansluiting vereist.

Voor een 11 kW laadpaal heb je een 3-fase aansluiting nodig. Met een 3 x 16A aansluiting kan je laden met 11 kW en heb je je auto binnen 5 uur opgeladen. Met 3 x 32A is het mogelijk om te laden met een laadvermogen van 22 kW.  

Ja, bij sommige snellaadstations van Fastned is het mogelijk om de laadsessie te starten en te betalen met je creditcard. Bij de meeste openbare laadpalen kan je wel betalen met je creditcard, maar start je de laadsessie via de app.

Ja, 3 x 25A is genoeg voor een laadpaal. Met een 3-fase aansluiting en een stroomsterkte van 25 ampère kan je je elektrische auto met 11 kW opladen. Hiermee kan je je auto opladen binnen een paar uur, terwijl je verder voldoende overhoudt voor apparaten in huis.

Ja, vrijwel elke meterkast is geschikt voor een laadpaal. Wil je 3-fase laden en gebruik je momenteel een 1-fase aansluiting in je huis, dan kan je je meterkast verzwaren. Door je meterkast te verzwaren kan je ook 3-fase laadpalen aansluiten.

Bronnen

Duurzaam In Actie hanteert strikte richtlijnen voor het verzamelen van betrouwbare informatie. Kom meer te weten over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud accuraat en actueel is door ons redactioneel beleid te lezen.

  • Hoe herken ik mijn elektriciteitsaansluiting? | ENGIE. (z.d.). ENGIE.
  • Verschil tussen 1-fase en 3-fasen | Liander. (z.d.).
  • Laadpaal aansluiten in meterkast. (2020, 9 juli). Vattenfall InCharge.

Over de auteur

Scroll naar boven