Om je nieuwe laadpaal te installeren moet je deze aansluiten in je meterkast. Alhoewel je dit overlaat aan een professional, zijn er een paar dingen die je van tevoren moet weten. In dit artikel lees je alles over de aansluiting van je laadpaal in de meterkast.
Laadpaal aansluiten in meterkast
Er zijn een aantal stappen die je moet volgen als je je laadpaal in de meterkast installeert. Hieronder worden de stappen voor je onder elkaar gezet.
1-fase of 3-fase
Voordat je een laadpaal aansluit in je meterkast is het belangrijk om te controleren welke aansluiting je momenteel gebruikt. In Nederland gebruik je een 1-fase of 3-fase aansluiting. Je kan zien welke aansluiting je meterkast heeft door naar de elektriciteitsmeter te kijken. Ga opzoek naar het aantal volt:

Naast de soort aansluiting kan je ook de hoeveelheid ampère zien. Bij een gemiddelde woning kan dit variëren van 1 zekering van 25A (1x25A) tot 3 zekeringen van 25A (3x25A) (Gaslicht.com, 2023).
Welke aansluitwaarde je gebruikt kan je vinden op de rekening van je energieleverancier. Hoe zwaar je aansluiting is kan je soms lastig vinden, omdat de hoofdzekering niet altijd toegankelijk is voor de gebruiker (Mijnaansluiting.nl, z.d.). In plaats daarvan kan je ook je netwerkbeheerder raadplegen.
Afstand tussen laadpaal en meterkast
Bij de aansluiting van een laadpaal is de afstand tussen de laadpaal en meterkast ook belangrijk. Hoewel de afstand tussen de laadpaal en de meterkast best 10 meter mag zijn, komen hier ook kosten bij kijken.
Hoe verder de laadpaal van de meterkast af staat, hoe langer de grondkabel van je laadpaal moet zijn en hoe meer er gegraven moet worden. Reken op zo’n €45 per meter (ANWB, z.d.). Ook kunnen de kosten hoger oplopen als je een losse montagepaal moet gebruiken.

Aparte groepenkast
In veel gevallen heb je een extra groepenkast nodig voor je laadpaal. Je groepenkast is de plek van waaruit de elektrische energie beveiligd en verdeeld wordt over de elektrische installatie in je huis (Wikipedia, 2022).
Door een aparte groep aan te leggen voorkom je dat apparaten in huis op dezelfde groep zijn aangesloten. Hierdoor is de kans op overbelasting kleiner.
Let op dat het aanleggen van een extra groep alleen gedaan kan worden door een erkende installateur.
Een extra groepenkast is echter niet altijd noodzakelijk. Heeft je groepenkast voldoende vrije stroomcapaciteit om naast je laadpaal ook de rest van je apparaten in huis van stroom te voorzien, dan heb je geen extra groepenkast nodig.
Juiste aardlekautomaat
Bij het gebruik van een laadpaal heb je ook het juiste aardlekautomaat nodig. Een groepenkast bestaat uit 4 onderdelen:
Een aardlekautomaat beveiligt een elektrische installatie tegen overbelasting, kortsluiting en lekstroom. Aardlekautomaten zijn in feite een combinatie van een installatieautomaat en een aardlekschakelaar (Wikipedia, 2023).
Welke aardlekautomaat je moet gebruiken voor je laadpaal is afhankelijk van het laadvermogen van je laadpaal:
Door een geschikte aardlekautomaat aan te schaffen kan je de laadpaal afzekeren en voorkom je zowel overbelasting als aardfouten.
Aansluitschema laadpalen
Bekijk het aansluitschema hieronder om een beter beeld te krijgen van die manier waarop laadpalen worden aangesloten.

Laadpaal meterkast aanpassen
Wil je graag 3-fase laden en heb je momenteel een 1-fase aansluiting in huis? Dan heb je de mogelijkheid om je meterkast aan te passen. Door deze te verzwaren kan je een 3-fase laadpaal aansluiten op je meterkast en is 3-fase laden wel mogelijk. Hierdoor kan je 3 keer zo snel laden.
Let wel op de extra kosten die hierbij komen kijken. Voor het verzwaren van je meterkast worden vaak minimaal 250 aan extra kosten in rekening gebracht. Ook moet zowel je auto als laadpaal 3-fase ondersteunen.
Je meterkast aanpassen voor de plaatsing van een laadpaal gaat als volgt:
Bekijk voor de exacte stappen van de verzwaring het stappenplan van Liander.
Laadpaal met Load Balancing in meterkast
Als je een slimme laadpaal met load balancing aanschaft moet je ook rekening houden met een slimme meter in je meterkast. Een laadpaal met load balancing kan je aansluiten op de slimme meter die je mogelijk al hebt. De meter kan vervolgens elke seconde worden uitgelezen via de P1-poort.
Echter, voor een laadpaal met slimme functies moet je een slimme meter hebben met de juiste versie.
Je kunt controleren welke DSMR versie je gebruikt door op de slimme meter zelf te kijken.
Heb je geen slimme meter of is deze inmiddels te oud voor een slimme laadpaal, dan kan de meter geïnstalleerd worden in je meterkast. Hier komen wel extra kosten bij kijken.
Veelgestelde vragen
De kans is groot dat je nog wat vragen hebt over het aansluiten van je laadpaal in je meterkast. Hieronder bespreek ik de meest gestelde vragen omtrent 3-fase laadpalen.
Bronnen
Duurzaam In Actie hanteert strikte richtlijnen voor het verzamelen van betrouwbare informatie. Kom meer te weten over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud accuraat en actueel is door ons redactioneel beleid te lezen.