Wat is een 3-fase laadpaal en wat kost het?

Overweeg je om een 3-fase laadpaal aan te schaffen? Er zijn een aantal dingen waar je aan moet denken als je overgaat op 3-fase laden. In dit artikel lees je wat een 1-fase laadpaal is, welke kosten hierbij komen kijken en waar je op moet letten.

Wat is een 3-fase laadpaal?

Een 3-fase laadpaal is een laadpaal die gebruik maakt van een 3-fase aansluiting. Deze kan maar liefst 3x 230V of 1x400V aan stroom leveren. Met een gelijke stroomsterkte laad je met een 3-fase laadpaal 3 keer zo snel dan een 1-fase laadpaal.

De laadsnelheid is een stuk hoger vanwege het verschil in de aansluiting. Een 3-fase laadpaal maakt gebruik van vier draden: de 3 fasedraden en de nuldraad (Liander, z.d.). Een 1-fase laadpaal daarentegen gebruikt slechts twee draden: de fasedraad en de nuldraad.

Steeds meer huizen maken tegenwoordig gebruik van een 3-fase aansluiting. Zo worden nieuwbouwhuizen vrijwel altijd opgeleverd met een 3-fase aansluiting (Vandebron, 2022).

Je kan zien welke aansluiting je meterkast heeft door naar de elektriciteitsmeter te kijken. Ga opzoek naar het aantal volt:

 • 1-fase: als er 220/230V op de elektriciteitsmeter staat.
 • 3-fase: als er 3×220/230V of 380/400V op de elektriciteitsmeter staat.
1-fase en 3-fase aansluiting herkennen

Laadvermogen van een 3-fase laadpaal

De meeste huishoudens met een 3-fase aansluiting maken gebruik van 3 x 16A. Een auto met een batterijopslag van 50 kW heb je dan binnen 5 uur opgeladen. Het opladen kan echter sneller of langzamer, afhankelijk van de stroomsterkte en het soort aansluiting.

In de tabel hieronder vind je de meestvoorkomende aansluitingen en de bijbehorende laadtijd bij een auto met 50 kW:

AansluitingLaadvermogenLaadtijd bij 50 kW
1 x 16A3,7 kWca. 14 uur
1 x 25A5,8 kWca. 9 uur
1 x 35A8,1 kWca. 7 uur
3 x 16A11 kWca. 5 uur
3 x 25A17,2 kWca. 3 uur
3 x 35A24,2 kWca. 2 uur

Wat kost een 3-fase laadpaal thuis?

Een 3-fase laadpaal thuis kost ongeveer tussen de €500 – €1500. Grofweg is een 3-fase laadpaal €100 duurder dan een 2-fase laadpaal. Echter zijn er ook andere kosten waar je rekening mee moet houden. Zo moet je je meterkast mogelijk verzwaren om gebruik te maken van een 3-fase aansluiting (Vandebron, 2022).

AansluitingLaadvermogen
3-fase laadpaal€500 – €1500
Verzwaren meterkastca. €250
Maandelijkse netwerkkostenca. €20 p.m. Blijven gelijk tot 3 x 25A

3-fase laadpaal aansluiten op je meterkast

Om je 3-fase laadpaal aan te sluiten op je meterkast moet je de meterkast eerst verzwaren. Hiermee wordt bedoelt dat je de capaciteit van de stroomaansluiting verhoogt. Dit wordt gedaan door meer fasen te gebruiken of door de aansluitwaarde per fase te vergroten (Coolblue, 2022).

Het verzwaren van je meterkast wordt niet toegestaan door je netwerkbeheerder, dus moet je dit laten doen door een vakman.

 • Meterkast wordt voorbereid.
 • Technici van de netwerkbeheerder passen de meterkast aan van 1-fase naar 3-fase.
 • Laadpaal wordt ingesteld op 3-fase.

Vraag via mijnaansluiting.nl een verzwaring van je meterkast aan. Dit is een initiatief van netbeheerders in Nederland waardoor je met 1 aanvraag bij meerdere netbeheerders in je regio een aanvraag kan indienen.

Maar welke kabel gebruik je dan voor een 3-fase laadpaal? Voor een 3-fase laadpaal gebruik je een YMVK kabel. Dit is een grijze voedingskabel waarmee je je laadpaal kan aansluiten op je meterkast (Wikipedia).

1-fase of 3-fase laadpaal kopen?

Op lange termijn is het interessanter om een 3-fase laadpaal te kopen in plaats van een 1-fase laadpaal. Steeds meer woningen en auto’s ondersteunen 3-fase laden en dit zal in de toekomst het nieuwe normaal worden.

Verder moet je rekening houden met de aansluiting van je elektrische auto. Als je elektrische auto een 1-fase aansluiting heeft kan deze niet 3-fase laden.

Tot slot moet je denken aan de aansluiting in je meterkast. Als je meterkast een 1-fase aansluiting hebt moet je deze verzwaren naar een 3-fase. Daar komen weer extra kosten bij kijken. 

Welke elektrische auto’s kunnen 3-fase laden?

Elektrische auto’s die 3-fase kunnen laden hebben een 3-fase aansluiting. Inmiddels zijn er een hoop elektrische auto’s die 3-fase kunnen laden. Voorbeelden van elektrische auto’s met een 3-fase aansluiting:

 • Audi e-tron
 • BMW i3, iX3, iX
 • Hyundai Kona Electric, Ioniq Electric
 • Jaguar I-PACE: De Jaguar I-PACE
 • Mercedes-Benz EQC
 • Porsche Taycan: De Porsche Taycan
 • Tesla Model S, Model 3, Model X, Model Y

Dat een elektrische auto een 3-fase aansluiting heeft, wil niet zeggen dat deze een laadvermogen van 22 kW ondersteunt.

De meeste elektrische auto’s die tegenwoordig op de markt komen ondersteunen 3-fase laden, maar in enkele gevallen is dit niet het geval. Controleer dus altijd voor de zekerheid welke aansluiting ze hebben en hoe hoog het maximale laadvermogen is voordat je een 3-fase laadpaal aanschaft.

Veelgestelde vragen

De kans is groot dat je nog wat vragen hebt over 3-fase laadpalen. Hieronder bespreek ik de meest gestelde vragen omtrent 3-fase laadpalen.

Ja, bij sommige snellaadstations van Fastned is het mogelijk om de laadsessie te starten en te betalen met je creditcard. Bij de meeste openbare laadpalen kan je wel betalen met je creditcard, maar start je de laadsessie via de app.

Ja, je kan ook laden zonder laadpas. Bij de meeste openbare laadpalen kan je zowel met een laadpas als een laadpaal app laden. Download de app van de desbetreffende laadpaal, maak een account aan, vul je gegevens in en start de laadsessie.  

Ja, bij vrijwel alle openbare laadpalen is het mogelijk om met een pinpas te betalen. Voeg je pinpas toe aan de app en start via de app de laadsessie. Na het laden worden de laadkosten automatisch van je gekoppelde laadpas afgeschreven.

Bronnen

Duurzaam In Actie hanteert strikte richtlijnen voor het verzamelen van betrouwbare informatie. Kom meer te weten over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud accuraat en actueel is door ons redactioneel beleid te lezen.

 • Dewy. (2022). Wat is verzwaren van de elektriciteitsaansluiting? Coolblue.
 • Mijnaansluiting.nl. (z.d.). Mijnaansluiting.nl – Nuts aansluitingen aanvragen.
 • Van De Wetering, G. D. S. (2022, 11 november). Alles over het verzwaren van de meterkast. Vandebron.
 • Verschil tussen 1-fase en 3-fasen | Liander. (z.d.-b). Liander.
 • Wikipedia-bijdragers. (2019). YMVK MB.

Over de auteur

Scroll naar boven