Ben je van plan om een laadpaal aan te schaffen met een laadvermogen van 11 kW? Veel laadpaalgebruikers maken gebruik van een 11 kW laadpaal. In dit artikel lees je wat dit inhoudt en wat je ermee kan.
Wat is een 11 kW laadpaal?
Een 11 kW laadpaal is een laadpaal die een elektrisch voertuig kan opladen met een maximaal vermogen van 11 kilowatt. Het bepaalt hoe snel je auto kan worden opgeladen en hoe lang de laadtijd is. Hedendaags is het een veelvoorkomend laadvermogen bij laadpalen.
Hoe snel laadt een 11 kW laadpaal?
Je elektrische auto opladen met een 11 kW laadpaal duurt ongeveer 5 uur. Afhankelijk van hoe groot de batterijsopslag van je auto is ben je meestal enkele uren aan het laden. Een laadsnelheid dat voor de meeste mensen hoog genoeg is.
Aansluiting | Batterijopslag | Laadtijd |
11 kW | Klein, 20 kW | 1 uur en 49 minuten |
11 kW | Middel, 60 kW | 5 uur en 27 minuten |
11 kW | Groot, 100 kW | 9 uur en 5 minuten |
Heb je niet genoeg aan dit laadvermogen en wil je nog sneller kunnen laden, dan moet je denken aan een 22 kW laadpaal. Met een 22 kW laadpaal laad je twee keer zo snel en halveer je de laadtijd.
11 kW laadpaal aansluiten
Voor een 11 kW laadpaal heb je een 3-fase aansluiting nodig in je meterkast. Een 3-fase aansluiting maakt gebruik van 3 fasedraden, waardoor je laadvermogens als 11 kW en 22 kW mogelijk maakt.
Nieuwere huizen maken tegenwoordig standaard gebruik van een 3-fase aansluiting. In dit geval is 11 kW laden een optie en hoef je verder niks aan de meterkast te doen.
Oudere huizen daarentegen maken vaak nog gebruik van een 1-fase aansluiting. In dit geval moet je je meterkast verzwaren, zodat je meterkast ook 3-fase ondersteunt. Zodra je meterkast is omgebouwd naar 3-fase kan je je 11 kW laadpaal aansluiten.
Heb je Load Balancing nodig bij een 11 kW laadpaal?
Ja, het kan handig zijn om een 11 kW laadpaal met load balancing aan te schaffen. Ook al is load balancing minder noodzakelijk dan bij een 11 kW of 7,4 kW laadpaal, is het geen overbodige luxe.
Doorgaans wordt load balancing voornamelijk gebruikt bij laadpalen met een lager laadvermogen, zoals 3,7 kW en 7,4 kW (AutoWeek, 2022). Laadpalen met een lager laadvermogen dan 11 kW maken gebruik van 1-fase.
Een 1-fase laadpaal gebruikt slechts één fasedraad (zoals 1x16A), waardoor er meer stroom door één leidinkje moet. De kans op overbelasting is dan groter, waardoor load balancing een belangrijkere rol speelt.
Een 11 kW laadpaal gebruikt een 3-fase aansluiting, waardoor het stroom wordt verdeeld over 3 fasedraden. De kans dat één van de leidingen overbelast wordt is dan kleiner.
Welke auto is geschikt voor een 11 kW laadpaal?
Elektrische auto’s met een 3-fase aansluiting zijn geschikt voor een 11 kW laadpaal. De meeste elektrische auto’s die tegenwoordig worden verkocht beschikken over een 3-fase aansluiting. Dit betekent dat ze een minimaal laadvermogen van 11 kW ondersteunen.
Hieronder vind je een lijstje met voorbeelden van elektrische auto’s die 11 kW kunnen laden:
Let erop dat een elektrische auto met een 3-fase aansluiting niet altijd kan laden met 22 kW.
Veelgestelde vragen
De kans is groot dat je nog wat vragen hebt over een 11 kW laadpaal. Hieronder bespreek ik de meest gestelde vragen.
Bronnen
Duurzaam In Actie hanteert strikte richtlijnen voor het verzamelen van betrouwbare informatie. Kom meer te weten over hoe we ervoor zorgen dat onze inhoud accuraat en actueel is door ons redactioneel beleid te lezen.